Wereldwinkels geschokt door bezuinigingen















 


WERELDWINKELS GESCHOKT DOOR BEZUINIGINGEN OP ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

Het kabinet Schoof komt met een drastische inkrimping van "ontwikkelingshulp". Een kortzichtig voorstel dat het imago van Nederland schaadt en averechts werkt, vinden de Nederlandse Wereldwinkels.

Wereldwinkels zijn opgericht om een bijdrage te leveren aan een eerlijker verdeling van de welvaart in de wereld. Ze doen dat door producten te verkopen die zijn gemaakt met respect voor mens en milieu. De verkoop levert mensen een leefbaar inkomen op en een beter bestaan. Uitgangspunt is dat alle mensen gelijkwaardig zijn, ieder het recht heeft op een menswaardig bestaan en dat het welzijn van de een niet ten koste mag gaan van het welzijn van de ander.

Een menswaardig bestaan draagt bij aan stabiliteit in landen en verkleint de noodzaak tot vluchten naar een vreemd land. Ontwikkelingssamenwerking vanuit de overheid is eveneens een belangrijk middel daartoe.

Als wereldwinkels zijn we geschokt door de plannen die het kabinet Schoof heeft gepresenteerd. We maken ons grote zorgen om het mensbeeld dat uitgedragen wordt. In de zeventiger jaren is de term ontwikkelingshulp vervangen door ontwikkelingssamenwerking. Dit om weer te geven dat de ontvangende landen en organisaties als gelijkwaardige partners worden gezien. Door nu weer te spreken over ontwikkelingshulp wordt de suggestie gewekt dat daar geen sprake meer van is. Dat wordt versterkt door het voornemen om alleen geld beschikbaar te stellen als Nederland daar zelf voordeel van heeft. Helaas sluit dit aan bij de trend om asielzoekers als oorzaak te benoemen van tal van maatschappelijke problemen in Nederland.

Ook wil het kabinet de koppeling met het bruto nationaal product in Nederland loslaten. Het verschil in welzijn en mogelijkheden om een menswaardig bestaan op te bouwen wordt hierdoor steeds groter. Het woord solidariteit staat blijkbaar niet in het woordenboek van dit kabinet. Zo wordt het steeds belangrijker waar je wieg heeft gestaan.

Het voortdurend uitdragen van deze signalen tast de gelijkwaardigheid van mensen aan. Verschillen in welzijn en leefomstandigheden worden als vanzelfsprekend beschouwd. Kennelijk vindt men het niet meer nodig om je in te zetten voor het verkleinen van de internationale armoede- en ongelijkheidskloof.

De forse bezuiniging treft de meest kwetsbare mensen in hun bestaan. Dit betekent bijvoorbeeld minder geld voor humanitaire hulp voor mensen in nood, maar ook voor het stimuleren van vrouwenrechten, de voedsel- en waterzekerheid en de bestrijding van hiv en aids. En meer bestaansonzekerheid op allerlei gebied, wat kan leiden tot conflicten en geweld. De kans bestaat dat meer mensen zich genoodzaakt voelen op weg te gaan naar gebieden waar het leven beter is. En dat wil dit kabinet toch niet?

De wereldwinkels blijven zich inzetten voor een eerlijke wereld en gaan door met de verkoop van producten en het organiseren van activiteiten hiervoor. We hopen van harte dat mensen niet meegaan met het benadrukken van negatieve verschillen tussen mensen, maar uitgaan van wat ons allen bindt en solidariteit in praktijk brengen